~ Litterære venner utenfor Hedmark ~

Trærne viste mennesket veien videre. Det var som skogen kjente og visste hva det søkte... Det var bare å lytte, lytte godt... "Søk videre, dypere inn", hvisket skogen, " og dere vil finne kunnskapens rose"!



Øystein Wingaard Wolf
er en norsk forfatter og sanger. Han er særlig kjent for sin lyrikk, og har utgitt ikke mindre enn bl.a 29 diktsamlinger. Gjennomgående temaer i hans diktning er individ, sjel og gud. Med et energisk og billedrikt språk skildrer Wolf enkeltmenneskets mentale og emosjonelle holmgang med livets store gåter. Reisen og det ukjente spiller også viktige roller i forfatterens kaleidoskopiske univers. I norsk samtidslyrikk figurerer han som en original og kraftfull outsider. Han har også utgitt flere CDer med egne viser. I en covertekst kaller Øyvind Pharo musikken til Wingaard Wolf «en gryte av musikalske inspirasjoner...parisisk kabaret, meksikansk ballade, østeuropeisk jødisk musikk, litt Taube, litt Brel, calypso, frelsesarmémusikk à la Tom Waits, noir blues og klassisk songwriter-pop»
Øystein i aksjon under Salongfestivalens "Poesi & Performance" 13. juni 2009



Forfatteren Jan Wilsberg

(f.1951) vokste opp på Grünerløkka i Oslo, som i årene etter krigen var en stabil, men mangesidig og spennende bydel. Utviklet tidlig stor interesse for å lese og for å skrive stiler. To yndlingsfag var historie og geografi – med andre ord sterk dragning i tid og rom, noe som både har preget livet hans og det han skriver. Opphold i over femti land, og fra 1988 flere og flere prosatekster med emne fra fortidige og fjerne kulturer, som México før spanierne, Indusdalen, det gamle Hellas, Romerriket, Fønikia og Palmyra.

Begynte å skrive dikt høsten 1967 og sendte inn sitt første manuskript i 1969. Våren 1974 ble han kjent med konsulenten på det nystiftede Solum Forlag, og samme høst debuterte han med ”Sort Oktober”, som med sine 1760 solgte eksemplarer fortsatt er hans største kommersielle suksess. Deretter fulgte ytterligere seks bøker på samme forlag.

I 1981 ble han kjent med syndikalisten Rolf Opås, som ledet Arbeidern Forlag og tidsskrift. Dette tidsskriftet samlet mange av de mest klassebevisste folkelige og proletære kulturarbeiderne i Norge, også flere som i dag er aktive i Hedmark Forfatterlag. Høsten 1984 kom ”En dagbok for min tid” ut på dette forlaget – en av de viktigste bøkene i forfatterskapet, med mange inntrykk fra lange opphold i México og Sør-Amerika.

Etter at Arbeidern Forlag gikk i oppløsning, har han utgitt en rekke bøker på Forlaget Ny Vei. Med årene er det blitt stadig mer prosa. Også diktene er episke og realistiske. De forteller historier i fortettet form.

Hans attende bok er nærmest ferdig, og vil bli utgitt i nær framtid. Den har tittelen ”Fra tiden etter at Rimbaud og Verlaine vandret i veikantene mot Brüssel”.

Jan Wilsberg er medlem av Norsk Forfattersentrum og Forfatterforeningen, og har lang erfaring fra offentlige opplesninger.

Jan formidlet egen lyrikk under "Poesi & Performance" på Salongfestivalen 2009



Øystein Hakestad kåsørens mester


Øystein Hakestad ble født i Kristiansand i 1953, og er utdannet dramalærer. Bosatt i Rendalen. Har lang erfaring fra yrkeslivet som kulturarbeider, både som profesjonell utøver og som instruktør for mange amatørforestillinger. I tillegg har han arbeidet freelance for NRK i mange år som musiker, instruktør, arrangør og komponist. I fem år arbeidet han i revy og satiregruppa ”Tangakavalerene” sammen med Knut Nærum og Rune Andersen som hadde ukentlige innslag i satireprogrammet ”Hallo i uken” i NRK. Han skrev også mesteparten av musikken til ”Tangakavalerenes” forestillinger frem til 1991. Hakestad har dessuten skrevet musikk til revyer og filmmusikk. I 1999 skrev han musikken til fjernsynsfilmen ”Ei jul for lenge sea” som ble vist på NRK i 1999 og 2000. Var med i forprosjektet til dannelsen av Sandbeckstiftelsen, og sitter nå i stiftelsens kunstneriske råd. Øystein har også arbeidet en tid ved Bull-museet som prosjektarbeider. Skrevet skuespillet ”En dag i vesleblakkens rike” som ble spilt hvert år på Bull-museet i Rendalen gjennom flere år. Mottok kunstnerstipend fra Vest Agder fylke i 1990. Medlem av Tono. De siste årene har han arbeidet med Sandbeck-kabareten ”Tankekors” sammen med Liv Marit Farberg og Sirkus Gorilla med Karl Sundby. Har også samarbeidet med Ellen Marie Tangen. Hakestad har holdt en rekke kurs i tekstproduksjon med blant annet Revyfaglig senter på Høylandet som oppdragsformidler.

LøveTannTeateret: http://www.ltt.no      
Øystein gjorde en glimrende jobb som konferansier under Salongfestivalen 2009. Her sjekker han om alt står bra til med Liv Nome som snart skal i aksjon med gruppa Varde.

 

Unni Haglund, lyriker


Unni Haglund (1955) er født og oppvokst i Elverum, men flyttet derfra etter endt ungdomsskole. Bor nå i Stokke i Vestfold. Skrev sine første dikt da hun gikk på ungdomsskolen. I senere år har Unni skrevet haikudikt. Er idag medlem av Hedmark forfatterlags litterære venner.

Under Salongfestivalens poesinatt framførte Unni Haglund, i samarbeid med Terje Amundsen, egne dikt fra samlingen "Skygger i vind" som kom ut i 2005. Opplesningen ble illustrert av foto fra samlingen som er fotografert av hennes søster Liv Haglund Lillegrundset. Liv styrte bildeframvisningen under opplesningen.
 
Foto: Kultursalongen, lyrikeren Unni Haglund deltok under Salongfestivalens poesinatt 13. juni 2009. Her i samarbeid med Terje Amundsen og Liv Haglund Lillegrundset.