Refleksjoner og tilbakeblikk på salongens aktiviteter...

"Velkommen over dørstokken på Schulstad Østre! Her skjer det litt av hvert skjønner du, men ikke fortell at vi har sagt det da...?!"

Lørdag 27. mars 2010




Kultursalongens gjester fikk oppleve en flott og variert konsert med visekunstneren Steen-Vidar Larsen som serverte to lange sett med rom for både alvor og skjemt. Dessverre hadde sangeren Inger Mork pådratt seg en hissig halsbetennelse og måtte melde avbud, men Kultursalongen avlyser ikke en konsert når vi gis muligheten til å få Steen-Vidar på besøk.

Takk Steen-Vidar! Du har fått nye venner på Hedmarken og satt varige avtrykk i salongen...

Salongkonsert fredag 26. mars kl. 19:00

 

 

Viseartist og musiker i særklasse som setter varige avtrykk!

Gikk du glipp av gitarist, komponist og tekstforfatter Steen-Vidar Larsen som bidro under Hans Børlikvelden i desember, får du nå en ny mulighet til å bli kjent med en av landets fremste visekunstnere fredag 26. mars kl. 19:00.

Steen-Vidar Larsen har en solid og bred erfaring innenfor viser, jazz, blues, underholdning og teatermusikk, og har tonesatt en rekke lyrikere samt satt musikk til egne tekster. Blant de mest kjente lyrikerne han har tonesatt finner vi Erik Bye, Allan Edwall, Hans Børli, Harald Sverdrup, Tone Ringen og Halldis Moren Vesaas. Hans lune, ledige og humoristiske fortellerstil er preget av mange års kunstnerisk virksomhet ved Det Norske Teater i forbindelse med deres tilbud ”Ord over grind”, ”Lunsj og Lyrikk” og ”Suppeteater”.

Under fredagens salongkonsert formidler Steen-Vidar Larsen eget materiale krydret med perler fra vår skandinaviske visetradisjon. Med seg på laget har han sangeren Inger Mork som gjennom sine personlige tolkninger vil komme til å overraske publikum. Kultursalongen garanterer en opplevelsesrik kveld med vakker musikk og kraftfull poesi. Velkommen!

 

Inngang: kr. 175.-

Bevertning

Arrangør: Kultursalongen i samarbeid med IMMY KULTUR

Søndag 21. mars 2010




Vellykket litterær salong med dyktige formidlere og lydhørt publikum til stede. Og nye ansikter hadde våget seg over dørstokken! Det gledet vertskapet...

Dan Anderssonforestilling lørdag 20. mars kl. 19:00

 

 

ÖVER DIG EN EVIG HIMMEL


Dan Andersson i ord og toner

  Lørdag 20. mars kl. 19:00

 

Knut Hoffart

Kjell Larsson

 

Bevertning
Inngang kr. 150.-





De fleste av sangtekstene i programmet er hentet fra diktsamlingene "Kolvaktarens visor" og "Svarta ballader", og fra forskjellige tidsskrifter, blader og aviser. Ellers er det brukt stoff fra hans romaner, noveller, artikler og brev, og fra biografier som er skrevet av ham.

Lengden på forestillingen er ca. halvannen time.


 

Hvordan kan det ha seg at akkurat forfatteren til ”Kolarhistorier” og ”Svarte ballader” ble så popoulær? Mange vil kanskje si at det er det musikalske og klart melodiske draget i Anderssons dikt som gjør dem udødelige. Andre vil hevde at det er skildringen av den fine naturlyrikken som er årsaken til dikterens folkelige popularitet. Eller tekstenes eksistensielle innslag rundt sentrale spørsmål som ”Hva innebærer det å være et menneske? Hvordan bør man leve sitt eneste, korte liv her på jorda?” Dan Anderssons filosofiske betraktninger rundt livet har utvilsomt noe viktig å fortelle og lære oss mennesker av i dag også…om drømmenes betydning, individets kamp bak det ytre, om lengsel etter klarhet og mening, om følelsen av at livet bør bestå av noe mer enn å arbeide, spise, sove og til slutt dø. Andersson var med andre ord en motsetningsfylt dikter. Under forestillingen kommer Knut Hoffart og Kjell Larsson innpå livet til Dan Anderssons kunstnersinn. Dikteren som var så uendelig mye mer enn en ”villmarksforfatter”!

Søndag 7. mars 2010

 
Lærer, produsent og viking Sissel Borg fra Lindalstorpet på Finnskogen var gårsdagens lørdagsgjest på Barnas Scene, forundringstimen. Men da kulturavdelingen i kommunen inviterte til gratis Disneyfilm på samme klokkeslett, ble kino'n for hard konkurrent til en fabulerende reise i tid. Prøveprosjektet legges herved ned. Hva Sissel hadde på hjertet, vil forbli en gåte.

 

 

 

Kultursalongen ønsker små og store velkommen til

 

BARNAS SCENE på Tunet Kafé, Elverum

Lørdag 6. mars kl. 12:00 – 12:45

 

Lørdagsgjest: 

"Vikingen" Sissel Borg fra Lindalstorpet

produsent, lærer og dramapedagog 

 

Fri inngang

Lørdag 6. mars 2010


 

En spennende og leken elektronikakonsert ble for smalt for mart'nsfolket!

Komponist, produsent og cellist Isak Anderssen, Gjøvik/Østfold, åpnet sin lanseringsturné av utgivelsen Scandinesque i Kultursalongen i går kveld, og bød på varierte, lekne og melodiøse komposisjoner hvor lokal tradisjonsmusikk ble kombinert med elektronisk musikk. Dessverre uteble gjestene, men vertskapet frydet seg over møtet og konserten!

Musikkmiljøet i Norge har tradisjon for alltid å skulle båssette musikk, og selv om Isak skriver musikk på mange nivå, havner han i kategorien "elektronika" som i mange tilfeller møtes med skepsis, avvisning og forutinntatte holdninger blant publikum. Ved neste korsvei håper vi å stikke hull på noen av disse fordommene, for akitektoniske lydskulpturer kan faktisk oppleves som både vakre og melodiøse til tross for assymetriske toner!

 
 

Salongkonsert med Isak Anderssen fredag 5. mars kl. 19:00

Med utgivelsen og solokonserten Scandinesque, tar Isak Anderssen små fragmenter fra musikkhistorien og setter sammen til ny musikk, hvor cello og vare melodier viser vei gjennom en skog av musikalske minner og referanser. Resultatet blir en særpreget musikk hvor sjangerblanding og lekenhet står i høysetet. Det blir servert stykker for cello og ”funnet” pianolyd, deriblant en quickstep (!), i tillegg til et utvalg stykker for cello og elektronikk.


All musikk av og med Isak Anderssen på el-cello, effekter og laptop.

Velkommen til en konsert med elektronisk musikk i klasse som byr på leken, udefinerbar, spennende, opphissende, svært melodiøs og klangfull musikk! 
 

 

Bevertning

Inngang kr. 150.-



Isak Anderssen, født 1973 på Gjøvik, er norsk komponist og musiker. Han har sin utdannelse fra Norges Musikkhøgskole (1992-1997), hvor han studerte musikkpedagogikk, cello og komposisjon. Tidligere har han gjort seg bemerket under aliaset Upper Rooms (1998-2004), med flere plateutgivelser bak seg. Han har de siste årene også kommet med utgivelser under eget navn, samt under aliasene Edit Rooms og Pointus Piratus. Anderssen har ellers komponert og framført musikk til både teater og dans ved siden av ren konsertmusikk, og jobber også med konsertproduksjoner og lydinstallasjoner i duoen Båndvidda.

Fellesnevneren for hans utøvende og skapende virksomhet kan sies å være møtet mellom musikkens rene, abstrakte og strukturerte vesen og musikkens evne til å spille på referanser, det konseptuelle og det sentimentale. Han lar seg ofte inspirere av et tilsynelatende enkelt materiale som innehar en kime til mer komplekse bearbeidinger.

Anderssen har motatt en rekke stipender, i 2007 blant annet Statens Kunstnerstipend, ettårig arbeidsstipend for yngre kunstnere.

Utsatt onsdag 24. februar 2010

 

Yngvill Knutson Stenberg har dessverre fått lungebetennelse. Vi utsetter arrangementet til litt senere på året!

God bedring Yngvill!

Litterær salong onsdag 24. februar kl. 19:00
 
Bokdebutant og 1. prisvinner for alternativ litteratur 2009, Kolofon forlag, Yngvill Knutson Stenberg, Ranum i Våler, leser og orienterer fra sin roman "Gudinnen og edderkoppen". Bokas grunnstein er forfatterens motstridende forhold til hennes barndoms fundamentalistiske kristendom. Etter pausen samtaler vi rundt tema.
 
"Da jeg begynte å leke med tanken om Gudinnen, ante jeg ikke hvor det bar hen. Sporene etter henne er tæret av tidens tann. I tillegg er noe bevisst fortiet og gjemt bort, av velmenende religiøse patriarker. Men leser man mellom linjene i de tre store religionene som utgikk fra en patriark, Abraham, ser man at hun alltid har vært med oss, selv om vi hårdnakket har håndhevet vår monoteisme. Ofte fremstår hun som en avgud, hun blir demonisert, eller sterilisert, passivisert og fortiet..."
 
 
Bevertning
 
Inngang kr. 100.- 

Søndag 14. februar 2010




Kultursalongens ettårsfeiring ble en verdig og deilig kveld!


Med CD-versjonen av "Ein tanke unna" i ørene, skulle man tro at den akustiske versjonen av Elin uten band ville oppleves som en blek versjon live. Men den gang ei. Opplevelsen ble bare forfriskende annerledes.

Stor takk til Elin Furubotn som er en artist som tørr å være seg sjøl. Du ga oss en minnerik kveld vi ser tilbake på med glede!
 

Jubileumskonsert med Eli Furubotn lørdag 13. februar kl. 19:00!

Lørdag 13. februar er det duket for ”lavmælt” ettårsfeiring når Stavangerartisten Elin Furubotn formidler egne viser fra sitt fjerde album ”Ein tanke unna”. Elins album står fram som et visealbum av det klassiske, organiske slaget, og i en tid hvor musikkbransjen gisper etter luft og idéer, er det befriende at det finnes artister som ufortrødent skaper nye ting innen sjangre som de fleste trodde for lengst var henrettet av radioenfoldet.

I pausen byr vi på bløtkake og kaffe

Inngang kr. 150.-

Tør du sleppa taket på tiå
og se ka så skjer
Og vera her i nuet
Se ka øyeblikket gjer
Tør du sleppa taket på tiå
Utan å ha regi
Utan å ha någe håndfast å holde deg i....Elin Furubotn


Velkommen til en varm og tankevekkende konsert i intime omgivelser på Schulstad Østre!

Søndag 14. februar 2010


Prosjekt "Barnas Scene" henger i en tynn tråd!


Hva gjør en forteller når ingen ønsker å forundres? Jo, da tilbyr man eksklusiv fortellerstund ved bordene. Her forteller Kari Elisabet Svare om den lille usynlige piken som til slutt ble synlig. "Og det er mye bedre å være synlig enn usynlig" syntes lille Mi...

Kultursalongen sliter med Barnas Scene. Med et befolkningsgrunnlag i kommunen på 19.000, er det nesten ufatterlig at ikke en gang noen få familier ser verdien av å avsette en liten time til forundring for sine søte små når man alikevel er på bytur.

Neste forundringstime går av stabelen på selveste mart'nslørdagen da vi får besøk av "vikingen" Sissel Borg fra Lindalstorpet. Sissel arbeider som produsent, lærer og dramapedagog. Hvis oppmøtet blir like magert denne lørdagen, legger vi ned prosjektet. Kultursalongen kan ikke invitere dyktige formidlere til Elverum og presentere dem for tomme stoler. Sånn er det bare.

 
 


”FORUNDRINGSTIMEN” 

- opplevelsen for opplevelsens skyld! - 

 

 

Kultursalongen ønsker små og store velkommen til

 

BARNAS SCENE på Tunet Kafé, Elverum

Lørdag 13. februar kl. 12:00 – 13:00

 
"En gartner må kjenne hver enkelt, vite forskjell og forstå
hva som får hver i sær til å folde seg ut i glede og fryd."

 

Lørdagsgjest: 

Kari Elisabet Svare

forteller, skribent og silkemaler 

 

Fri inngang

Søndag 31. januar 2010





Foto: "Å som det går rytmisk og lett, hit og dit og noen rundkast og sprett...Det er først når du tar på deg danseskoa og kaster deg ut i dansen, du kjenner susen av gammel tid under hæla" sier Sverre Halbakken i dynamisk driv over golvet! Her er det gammelpolsen som demonstreres!

Kultursalongen ville være med på leken og inviterte derfor til folkelig spell og dansemoro. Og moro ble det! Glade og tilfredse trakk vertskapet seg tilbake etter en knakende flott kveld som endte opp i idémyldring og nye spennende framtidsplaner sammen med folkemusikkgjengen... På Schulstad Østre har stuedansen våknet til liv igjen etter mange år i dvale. Og DET føles godt og riktig!

Lokal tradisjonsmusikk, spillemenn og dans lørdag 30. januar kl. 19:00

 

Kultursalongen inviterer til musikalsk møte mellom unge felespillere fra Elverum Kulturskole, Berit Østmoen, Knut Liens garvede ”Ensemble” og Sverre Halbakken, som også deler sin  kunnskap om lokale spillemenn og dansenes opprinnelse.


Velkommen til en løs og livat lørdagskveld på Schulstad Østre i Hernes! Ikke glem danseskoa..

 

 

Bevertning

Inngang kr. 50.-

Dørene åpnes kl. 18:00

Fredag 15. januar 2010



En opplagt og tent formidler ga oss en flott, lærerik og varm kveld. Du er toppers Anne Marie!


Litterær salong torsdag 14. januar kl. 19:00



Anne Marie Ekern, Brumunddal, kåserer over Marie og Knut Hamsuns stormfulle samliv med utgangspunkt i Marie Hamsuns erindringsbøker "Regnbuen" (1953) og "Under gullregnen" (1959). Formidler dikt fra Knut Hamsuns diktsamling "Det vilde kor" publisert 1904.
 
"Marie og Knut Hamsuns ekteskap var aldri enkelt, slik også menneskene i det var kompliserte og sammensatte. Men kjærligheten dem i mellom varte livet ut. Også da de ikke klarte leve sammen, så begge på den andre som den andre halvparten av seg selv..."

Dørene åpnes kl. 18:00
Enkel bevertning

Inngang kr. 100.-



”Sannheten om Hamsun er at det bare er teksten som rettferdiggjør ham. Og i teksten finnes ikke sannhet. Bare litteratur.” – Anders Heger

Knut Hamsun var en sivilisasjonskritiker, som ikke hadde tillit til at fornuft og tekniske framskritt kunne forbedre oss, eller redusere konfliktene som finnes i menneskesjelen. Hans modernisme taler til individene – til leserens ”jeg” – med klare ambisjoner om å skildre kaoset og nyansene i menneskesjelen. En leser av Hamsun er per definisjon alene. Kanskje var han direkte inspirert av filosofene Schopenhauer og Nietzsche? Begge var sivilisasjonskritikere og foraktet vår blinde tro på fornuft og dyrking av den ytre, materielle virkelighet, og tok avstand fra hvordan vi lar oss lure av samfunnets konformitetskrav…



" Kjærligheten ble ingen sommerfugllek for oss. Somme tider syntes jeg vi var som naglet til ett kors" - Marie Hamsun

Anne Marie Andersen, født 19. november 1881 i Elverum, gifter seg med geniet 27 år gammel og oppgir sin skuespillerkarriere på Hamsuns forlangende. Endte opp som Norges mest utskjelte kvinne gjennom tidene. Uthengt til spott og spe og omtalt i aviser som beist og heks. Dømt til tre års tvangsarbeid for sine nazisympatier og sitt aktive propagandaarbeid, men slipper ut av fengselet etter ni måneder på grunn av et generelt amnesti.

Hvem var denne kvinnen som i sin levetid ble redusert til stereotypene hustru, mor, bondekone og demagog. Anklaget for å være egenrådig, sterk og dominerende av noen. Svak og ettergivende av andre. Kulturjournalisten Birgit Gjernes, som ble kjent med Marie i 1959, har denne karakteristikken:

”Marie Hamsun var en ekte kunstnersjel med brå kast i sitt sinn. Et fullstendig udiplomatisk menneske som hadde lett for latter og tårer, og som kunne bli ganske rasende. Glad og slagferdig, men med legning for melankoli som etter hvert ga seg sterkere utslag. Full av kjærlighet og omsorg for sine nærmeste, men med liten evne til å være lykkelig. Gleden nådde liksom aldri til bunns i henne. Noen overbevisende tro på seg selv hadde hun heller ikke…”



”Regnbuen” (1953) er hennes viktigste verk, og ble en suksess. Her forteller hun om sin barndom og ungdom, livet med Hamsun fram til 1939, og glimt fra skrivesituasjonen 1951-52 da Hamsun var en gammel mann og de levde i stor fattigdom på det forfalne Nørholm.

”Under gullregnen” (1959) har preg av å være et forsvarsskrift, og beskriver krigstiden og de harde årene etterpå.

”Det vilde kor” (1904) er Knut Hamsuns eneste diktsamling.


Anne Marie Ekern, søster til Erling Stordahl, trådde sine første barneskritt på farsgården Storedal i Sarpsborg (Skjeberg). Senere ble det lærestudier og debut som lyrikkformidler og oppleser i Oslo. Gjennom et helt liv har Anne Marie gledet litteraturelskere som kulturformidler. I 1984 ble Anne Marie og Torbjørn Ekern hedret med Ringsakerprisen som tildeles en person som har gjort en betydelig innsats for bygdas kunst, kultur eller næringsliv.

Søndag 10. januar 2010



På grunn av streng kulde ble vi anbefalt å utsette årets første "forundringstime".


Folk er vant til blå grader i Hedmark, men de siste åra har vintrene vært milde, og da føles kanskje kulda ekstra streng når den først slår til og holder seg. Siden forfatter Eivor Vindenes har vært så snill å stille seg til disposisjon for Barnas Scene, ønsker vi at forundringstimen skal oppleves positivt både for henne og familiene som møter opp. Å dra Eivor opp fra Oslo til tomme stoler ville være meningsløst. Kultursalongen utsetter derfor arrangementet, og vi lover at Eivor kommer på besøk ved en senere anledning. God helg og nyt varmen rundt ovnen!


Velkommen til en

lun, leken og humoristisk forundringstime på 

 

Barnas Scene, Tunet kafé i Elverum

Lørdag 9. januar kl. 12:00 – 13:00

 

Lørdagsgjest: Forfatter Eivor Vindenes


Elever fra Hernes skole bidrar med egne fortellinger



Fri inngang

Arrangør: Kultursalongen www.kultursalongen.com   Tlf: 624 16 220




 ”Av og til blir ikkje dagane heilt som ein har tenkt seg. Slik er det i alle fall for vaktmeister Børre Rydding, vesle Anton, Fyrstinna, gamlefrøknene Pomp og Prakt, for ikkje å snakke om Knut Rask…”

Høstens barnebokdebutant Eivor Vindenes har skrevet en humoristisk og herlig fortelling som treffer både barn og voksne i humor og innhold. "Med utgangspunkt i et bymiljø skildres en bygård med et brokete galleri av beboere i ulike aldre. Her er bare ett barn, nemlig vesle Anton, som ikledd grønn superheltdrakt spionerer på de andre i bygården og har sin egen måte å fordrive tida på, med sine varierte former for «reparasjoner».

Her er også Børre Vaktmester som våkner to dager før jul og vet at han ikke lenger er vaktmester, og hans unge og usikre arvtaker, Knut Rask, som er best på å skifte lyspærer og steke vafler. De gamle tvillingsøstrene frøken Pomp og frøken Prakt Pidell gjør livet vanskelig for seg ved å dele leiligheten sin i to med en skarp malingsstrek tvers over golvet, mens Fyrstinna avlyser alle de perfekt planlagte middagsselskapene sine fordi alt likevel aldri blir helt som det skal være.

Det tidvis absurde universet balanserer konfliktstoffet med språklek og humor, og til tross for at jula egentlig ikke står i sentrum for karakterenes bekymringer, ender det hele med en stor, felles julemiddag. Da gjør det ingenting at julestjerna havna i toppen av flaggstanga i stedet for toppen av grana..." skriver Lina Undrum Mariussen, Norsk barnebokinstitutt.

Eivor Vindenes er en av høsten barnebokdebutanter og debuterer med en humoristisk og herlig fortelling som treffer både barn og voksne i humor og innhold. "Alt kan reparerast", Samlaget 2009, handler om noen usedvanlige, fargerike personer som etter beste evne prøver å leve ved siden av hverandre i bygården der de bor...."Lunt, lekent og med masse humor. En finurlig liten skatt."