~ Bake kake søde. Dyppe den i fløde... ~

Filmjölkstorpets myke pepperkake uten egg


God, "gammeldags" kaffekake som smaker deilig til et glass kald melk! Oppskriften kommer fra Sverige og er formidlet av Filmjölkstorpet.


1kkp = 1 kaffekopp = 1,5 dl

2 kkp sukker
2 kkp surmelk
3 msk smeltet margarin
3 - 4 msk tyttebær, annen bær eller syltetøy
3 kkp hvetemel
2 tsk natron
1 tsk kanel
2 tsk kardemumme

Bland sukker, surmelk, margarin og tyttebær i en bolle.
Bland alle tørre ingredienser i en annen bolle.
Hell melblandingen i væsken under omrøring.
Når røren er jevn, helles den over i smurt brødform eller kransform.

Stekes ved 200 grader ca. 45 min. i vedkomfyr. Kortere steketid med elektrisitet.


 

Historien bak filmjölkspepparkakan på Filmjölkstorpet…

”Filmjölksgjengen” ville vise verden at “allt vad vi i våra sinnen kan föreställa oss och tro på, kan vi också genomföra” i fellesskap. Når vi serverer filmjölkspepperkake i Kultursalongen, er det samtidig et ønske om at Filmjölkstorpsprosjektets budskap skal holdes levende og virke inspirerende også for oss över gränsen...

Midt i den Värmländske naturen i Stöpafors, 18 kilometer fra Sunne, lå det et bortglemt torp fra slutten av 1800-tallet. Men det var før ideen ”Filmjölktorpsprosjektet ble født. Med entusiastisk iver gikk en gjeng idealister i gang med å restaurere Torpet kun i den hensikt å overlevere det til en person som skulle få overta plassen. Utvelgelsen skulle skje gjennom en motivasjonskonkurranse, og vinneren skulle få nøkkelen. Da prosjektet var vel i havn skriver lederen Lisa Ekerberg:

 Filmjölkstorpet har varit ett underbart roligt projekt! Min önskan som från början var att detta skulle bli något mer än bara en tävlingsvinst har gått i uppfyllelse.
När nyckeln överlämnades till vår vinnare tillsammans med en folksamling på över 70 personer från bygden, fast regnet fullkomligt öste ner, kände jag mig varm i hela magen! Alla dessa människor kände sig delaktiga, alla vi som stod där på gårdsplanen har tillsammans skapat Filmjölkstôrpet.

Det har byggts av lust, gedigen kunskap, glädje, filmjölkspepparkaka, skratt och det lilla extra. Och en inställning att “allt vad vi i våra sinnen kan föreställa oss och tro på, kan vi också genomföra”.

Ett bortglömt torp mitt i skogen, mitt i den Värmländska naturen. Vi öppnade dörren för alla som ville komma in från första stund och varje dag har nya spontanbesök fyllt huset med skratt och nygräddad filmjölkspepparkaka från vedugnen. Skådespel i köket, polska i trädgården, flöjtmusik i farstun, poesiafton med jordgubbsfil är bara några av stunderna vi bär med oss från denna sommar. Fler och fler människor ville vara delaktiga och bidra. Att göra något för andra mår vi själva bra av.

Filmjölkstôrpet blev en naturlig mötesplats där alla fick känna sig delaktiga, behövda och uppskattade för den man är och för det man gör. Oavsett om man är liten eller stor, hund eller ko så är allas insatser värdefulla. Alla har gjort det lilla extra för varandra och för den vinnare som senare skulle få överta det. Nu är torpet helt annat än bortglömt!

Så det som skiljer Arlas torptävling mot alla andra är att vinsten är något mer… Det är en produkt av naturens kraft. Allt är skapat med känsla, för att någon annan ska få det bra. Varje detalj är uttänkt. Det här är en alldeles speciell vinst!

Tack alla ni som varit med och skapat Filmjölkstorpet! Tack för alla kommentarer på bloggen, tack för lingonen Holger, tack för alla tokiga historier Lennart, tack för allt fikabröd, hantlagning och goa skratt Patrik, tack för dina raka kommentarer om hur spisen skulle se ut Maja – vi gjorde som sa. Tack för all information om gamla tider Linnea, tack för älghornen Patric, tack för elen Ulf, tack för raggarbilen, norgehistorier och gedigen kunskap Jörgen. Tack för brödbak och lingongrädde Pia, tack för världens bästa stekta korv Alice, tack för vackra toner och grävning Anton, tack för pannlampa och hårdrock Johan, tack för vackra detaljer, rabarber och hästkärra Jonas. Tack för currykors och Fröding Rune. Tack för att du är den du är Peggy.

Och tack alla ni som jag nu inte direkt skrivit till ni är lika viktiga. Fortsätt le mot världen så ler den mot dig. Hoppas vi ses snart igen!

http://filmjölkstorpet.se/

Kultursalongens ananaskake


4 egg vispes sammen med
5 dl sukker

Tilsett 3 dl ananasjuice eller annen juice, f. eks. mango. Du kan også bruke vann.

Rør forsiktig i 6 dl hv. mel tilsatt 4 ts. bakepulver

Helles over i smurt langpanne (stor) og stekes ved 200 grader i ca. 20 minutter. Pass på! Kort steketid.


Pynt/fyll: Krem eller glasur med ananasbiter

2 ss smør
1 dl sukker
1 egg
1 1/2 dl kokos
2 ts. vaniljesukker

Varmes og piskes til det tykner. Skal ikke koke. Smør glasuren på kaka som settes inn i ovnen igjen. Stekes til glasuren er gyllen.

Ananaskaken kan benyttes som kremkake - enkel og god festkake. I stedet for glasur pynter du kaken med krem, friske frukter/bær eller ananasbiter.