Fotoalbum

Mange dyktige aktører og kulturinteresserte gjester har gledet Kultursalongen. I etterkant virker det nesten urvirkelig, men bildene forteller at det faktisk har skjedd. Vi åpner med bildene fra Kultursalongens første Filosofikafé torsdag 26. mars 2009. Tema: Hva er det å filosofere? Fenomenet filosofisk café ble grunnlagt i Paris rundt 1990, av Mark Sateaus, som ønsket å bringe filosofien ut av universitetene. Dukket opp i Norge 1997. Kultursalongen er glad for å kunne tilby filosofiske samlinger nesten 20 år etter.... Men det har tatt sin tid!

Kommer det folk tro? Verten har tatt plass ved inngangsdøra. Og det gjorde det....:o) 14 engasjerte sjeler er en flott begynnelse. Og de vil ha mer! Velkommen til "Tankegang" og filosofisk samtale på Svenkerudvollen lørdag 23. mai kl. 12:00. Filosofpraktiker Andreas Ribe innleder og livgir samtalen over temaet "Hva er ondskap?"

Filosofpraktiker Bente Brattberg, bosatt på Lillehammer, innledet og ledet oss gjennom samtalen på en god måte. Vi følte oss oppløftet etter kvelden.

Elin Myhre, fra Trysil, men bosatt i Hernes, gledet oss med vårlig salongmusikk. Tusen takk, og god vår til deg Elin.

Kulturkveld palmelørdag 4. april 2009. Fantastisk vårvær! Nesten uvirkelig at en snørik vinter er på hell.... Man tager hva man finner....en gammel spark kan brukes til så mangt. Kafferast i solveggen før kulturprogrammet tar til.....

Gudrun Næsbakk, får en varm klem av sin gamle venn Knut Lien opprinnelig fra Sørskogbygda. Gudrun er ei grepa "kjerring" som vet å ta vare på gamle mattradisjoner. For dette arbeidet ble hun tildelt Elverums kulturpris 1998. Ingen koker så god rømmegrøt som Gudrun!

At salongvertinnen hadde fødselsdag denne dagen, gikk ikke upåaktet hen. Magne Nyborg hadde laget sang til bursdagsbarnet, og Tor Borgar Fosnes trådde i gang hurra for deg ... på torader'n. Det varmet godt! Og vertskapet kvitterte, som seg hør og bør, med kaffe og bløtkake. Vennlig passiar på kjøkkenet før oppstart.

Folk fant veien til nypreparert kulturløype med innlagt suppestasjon. Heldigvis hadde ikke alle sambygdingene rømt til fjells palmelørdag..... Og takk for det!

Vertinnen ønsker velkommen med å lese "Guten" og "Prestvisa" fra bygdeviser av Åsmund Sveen fra Sørskogbygda - en av de første norske modernistene.

Musiker, låtskriver og sanger Sigfred Iversen, bosatt i Rendal'n, framførte arien "Caro mio ben" (My Dearest One) av Giuseppe Giordani født 1751 i Napoli, Italia. Giordani hadde stor glede av å skrive operaer. Skal visstnok ha skrevet minst 30 stykker, men dessverre er få av dem bevart.

Det spirer og gror i poetenes yngste rekker. Alicia Fjelstad, 16 år fra Moelv, har skrevet dikt så lenge hun kan huske... Her innleder hun med noen humoristiske tanker og problemstillinger rundt diktets vane med å dukke opp hvor og når det måtte passe seg. "Hva gjør jeg hvis diktet plutselig dukker opp midt i dusjen?".... Alicia stilte ut flere av sine orginale malerier også. Lykke til i finalen i "Ungdommens kulturmønstring" i Tigerstaden. Tenk operaen da gitt. Spennende!

Magne Nyborg, fra Sørskogbygda, framfører sitt eget dikt "Våren". En vital og svært oppegående 95 åring beviser at livet ikke går ut på dato. Du er helt utrolig Magne! Må du få beholde helsa framover...

Elverumsokningen, med Sverre Halbakken i spissen, hadde tradisjon i å arrangere vårlige grøtfester på samfunnshuset i Sørskogbygda i minst 14-15 år. I like mange år har Magne Nyborg skrevet grøtsanger. Her framføres en grøtsang til ære før rømmegrøtkokerne Gudrun Næsbakk og Anna Oldbergsveen. Melodien har Magne komponert selv. Knut Lien har vært Magnes faste akkompagnetør i en årrekke. Storveis gutter.

Blide gjester liker Kultursalongen!

Knut Lien, Sørskogbygda, framfører orkesterstykket og valsen "Kort hjertesorg". Valsen ble komponert av Erik E. Engen (1882-1953) fra Sørskogbygda/Kynnberget, i 1905. "Det hadde seg slik at Erik småfridde og skrev brev til ei jente i Osen" har sønnen Eldar fortalt. "Jenta var ei av flere søstre, og de hadde også en liten bror. Lillebroren var svært glad i sine søstre og hadde erfart at når søstrene fikk slike brev, varte det ikke så lenge før de flyttet bort. Derfor stakk han unna breva som kom til søstera, slik at Erik ikke fikk svar på dem. Erik trudde da at jenta ikke ville ha noe med ham å gjøre, og sørget fælt. Slik kom denne valsen. Men da han tilfeldig traff på henne igjen, og det hele vart oppklart, fikk valsen dette navnet, og så vart det giftemål!" Kilde: "Så surr nå, kjæring!" av Sverre Halbakken, Blåmann Musikkforlag Norge AS, 1997

Knut Lien framførte to eldre Elverumspolser i svingende driv på "gammelmåten". 1800-tallets populærmusikk gikk i jevne taktarter. Innenfor dette fikk lokaltradisjoner med ujevn taktart, så som polsen, klare seg som best de kunne. Rundt 1900 var polsen i ferd med å gå av moten. Takket være ildsjeler, lever polstradisjonen videre i distriktet!

"Å måtte tie med verden tredd over hodet...Hvor kommer ordene ut da?" spør Gro Eggen Hansen i sine ordbilder/dikt hun har kalt "Rommet imellom", 2008. Hos Gro omdannes ordene til bilder og ordbilder. En sprudlende Gro Eggen Hansen, Trysil, delte mange spennende tanker med forsamlingen!

Knut Hoffart hadde tatt turen fra Brumunddal, og framførte viser av Alf Prøysen og Dan Andersson som engasjerte. Å formidle kan du Knut!

Og så var det tid for suppe og sosialt samvær....

Venner for livet! ... Magne Nyborg, Gudrun Næsbakk og Knut Lien.

Magne Nyborg deler musikkgleden med barnebarnet Wenche Myrvang.

Sigfred Iversen

Tor Borgar Fosnes, Hamar

Gro Eggen Hansen, Trysil

Og noen trakk det heldige loddet i Dignitylotteriet... Kr. 1.580.- kom inn til verdighetsprosjektet. Tusen takk alle sammen!

Knut Hoffart, Brumunddal

Fortelleren Kirsti Hougen, Hamar

Fortelleren Kirsti Hougen fortalte historien om "Fiskeren"....er du lykkelig?

Tor Borgar Fosnes trøkker til med hurra for deg... til ære for salongvertinnen.

Tor Borgar Fosnes bød på lokal tradisjonsmusikk på torader'n, og fortalte...!

Yendini Yoo Cappelen, som er utdannet skuespiller, er opptatt av å synliggjøre kvinnelige lyrikere. Her leser hun i fra Åse Marie Nesses nest siste diktsamling.

Å løfte poesiformidling opp på et kunstnerisk nivå, er få forunt. Det mestrer Yendini Yoo Cappelen! Hun hadde forsamlingen i sin hule hånd... Yendini skal åpne Salongfestivalens poesinatt 13. juni med dikt av Gunvor Hofmo. Velkommen tilbake! Vi klarer knapt vente...

Musiker Geko Fattal er en luttvirtuos fra Libanon. De siste 13 årene har han tilbragt i Norge...

Arabisk luttmusikk er ikke hverdagskost i Hernes. Tåler dere flere 1/4 toner? spurte Geko Fattal. Om vi gjorde!

Er det noe rart man får energier av å møte slike jenter?!!!

Kultursalongen ønsket å markere jordens uke og verdens bokdag, og inviterte til "Sanger om Jorden - et konsertkåseri om oss -" torsdag 23. april 2009.

Et hovedmotiv i Rolf Jacobsens diktning var jorden. Her leser Knut Arild Melbøe (Knut Ariel) "Til jorden" ... "Noe har slått oss ut av kurs, og vi går rundt og er redde hver dag for alt som kan komme. Derfor spør vi deg nå: Hva gjør du med fjellsidene og havet? Hvordan greier du alltid å være i balanse med deg selv, alltid i likevekt. Du går i bane i rommet uten en feil, ikke en tommes avvik, lydløs, ensom bak alle lysår i evigheten, bare med et sakte sus fra havet og fra vinden gjennom skogene nå og da. Du skifter sol og vind og våren kommer som bestemt. Alle regnestykker går opp, dine mønstre og figurer er klare som glasskrystaller. Derfor er det vi kommer til deg og spør hvordan får du det til...." Knut Ariel formidlet sentrale bilder av Moder jord og oss selv i lys av dem.

Er Jorden kun en stor, blå, fysisk kule... en levende organisme med stigende feber... en gudeskapt vesen?.. Jordkloden vil alltid fasinere oss - være noe vi må forholde oss til selv om vi aldri helt ut kan fatte... Knut Arild Melbøe er utdannet naturforvalter, og delte sine refleksjoner med gjestene.

..."Alle rundt her haster på hjul, rundt og rundt, rundt og rundt. Folk er som mus, tredemøllsmus, og alle har hver sin kryssende rute... Og vi aner det knapt hvor vi skal hen så rapt. Eller kan du gå ned fra ditt tredemøllsted?... Vår vakre jord, vår svevende mor har majestetsro. En kjempekokong i et tidssparespinn vinkler vi om vår nødstedte skute.... Og vi aner det knapt hva vi selv har skapt. Enn om vi gikk ned fra vårt tredemøllsted..."

Knut Arild Melbøe og Aleksander Koefoed gav oss smakebiter fra Ariels kommende album... Spennende!

Aleksander Koefoed er en dyktig musiker som har lang erfaring som medmusikant i andres prosjekter. Behersker blant annet diverse gitarer, bass, banjo og piano. Tilsynelatende lett henslengt, men utrolig skjerpet!!!

..."Du som leder isfjellene ut i mildere hav og lar sommer veksle lydløst med høst, hver til sin tid, og som lar våren springe frem som grønne fontener efter sneen - lån oss litt av din balanse, din ro som når natt går over i dag, og uværet drar bort over åsene. Må du hjelpe oss og rette opp igjen vårt hus som snart vil styrte sammen og knuse alle..." Etter pausen var det rom for uformell samtale med søkelys på Rolf Jacobsens diktning.

Tore Hummelvoll tok utfordringen, og var kveldens store overraskelse. Hvilken eminent formidler og prest vi har i Hernes... Og så kan han synge også. Takk Tore!

Kultursalongen inviterte til "Tankegang" på Svenkerudvollen lørdag 23. mai 2009 kl. 12:00. Tema for den filosofiske samtalen var "Hva er ondskap?".

"Disiplene" har tatt plass ved føttene til filosofpraktiker Andreas Ribe, og hadde noen deilige timer på vollen!

Svartholtveien, som leder deg fra Trimplassen og opp til Svenkerudvollen, er på ca. 4,7 km. Det er også mulig å kjøre bil inn til vollen, men da bør du gå de siste 300 meterne. Elverum Turforening driver hytta på frivillig basis. http://www.elverum-turforening.no

Vi slapp heldigvis å "krype" innendørs, men takker Elverum Turforening for leie av hytta! Er du innom Svenkerudvollen, bør du forresten ta en titt på arbeidene til Anjo Angeloff!

"De beste tankene tenkes med føttene, og man må prøvegå en tanke for å se hva den er verd...." Kultursalongen tok utfordringen og koblet Tanke & Kropp - Kultur & Fysisk aktivitet!

Hva er det onde? Hvem er den onde? Hvorfor gjør vi det onde? Hvordan bekjemper vi det onde? ..... Å skulle definere ondskap byr på utfordringer - derfor hadde Kultursalongen invitert Andreas Ribe, som har vært opptatt av problematikken i en årrekke, og er en kapasitet på området. Og Andreas innfridde forventningene. Velkommen tilbake!

Elverum formannskap har vedtatt at kommunen skal være en av fylkets første FYSAK kommuner. FYSAK er en forkortelse for Fysisk Aktivitet. "Tankegang" er Kultursalongens lille bidrag i å støtte opp om folkehelsearbeidet i Elverum.

I hyggelig lag eksisterer ikke tid...! Bare synd folk vegrer seg for å ta del i slike samtaler. Dette er jo så spennende og lærerikt folkens...!